Endoscopen en mini camera’s

Een endoscoop is een optisch instrument waarmee visuele inspecties kunnen worden uitgevoerd onderdelen die onder normale omstandigheden niet bereikbaar zijn. Bijvoorbeeld een pijpenbundel van een warmtewisselaar of een spouwmuur. Nooij-TIS heeft een endoscoop tot 3 m lengte. De zichthoek kan rechtdoor zijn of onder een 90° hoek.

Op het oculair kan een kleine CCD camera gemonteerd worden, zodat de inspectie direkt op een beeldscherm of laptop kan worden gevolgd. Ook kan een digitale camera worden gemonteerd op het oculair, zodat digitale foto’s gemaakt kunnen worden.

Om in een oven te kunnen kijken moet de endoscoop beschermd worden door een watergekoelde lans. De maximale temperatuur waarop de endoscoop met watergekoelde lans kan worden gebruikt bedraagt ongeveer 1250 °C.

Naast een endosccop gebruiken wij de laatste jaren steeds vaker mini camera’s voorhet uitvoeren van visuele inspecties De kwaliteit van mini camera’s is de laatste jaren sterk verbeterd. Bijzonder kleine camera’s kunnen kwalitatief zeer goede beelden maken van niet bereikbare onderdelen van een installatie. Met name bij weinig licht condities leveren de mini camera’s nog goede kwaliteit beelden op.

Wij ontwerpen en bouwen in eigen beheer de koelingen voor deze mini-cams. Met de goede beschermlans kunnen ook de mini-cams gebruikt worden in ovens bij hoge temperatuur tot ca. 1250 °C. DE laatste ontwikkeling is het ontwerpen van een water en lucht gekoelde camera met zoom in/out optie.

Demo 1

Demo 2

Demo 3

Demo 4